top
nederlandse versie zeilboot verhuur andijk   deutsche Seite Andijk Segelyacht Charter   English website Andijk Yachtcharter  
Andijk Jacht Verhuur
Zeilboot huren IJsselmeer, Markermeer en Waddenzee
IJsselmeer
Markermeer
Waddenzee
Home  >>  zeilen waddenzee voorbereiding

Zeilboot huren Waddenzee

Hoe voorbereiden

Het weer in Nederland is nogal eens veranderlijk. Houdt hier altijd rekening mee. Beluister de weerberichten. Zorg dat je weet welke knooppunten je tegenkomt en hoe de je die veilig kunt passeren. op de website varendoejesamen.nl kun je alle knooppunten bekijken.

Voorbereiding zeilen Waddenzee

Een goede reisvoorbereiding is belangrijk.
  • Beluister vooraf het weerbericht
  • check de vaarweginformatie
  • raadpleeg de almanak
  • knooppunten raadplegen
  • Navigatie voorbereiden

Beluister weerbericht

Je kunt via verschillende websites en mobiele app's de weersverwachting bekijken. Bekende websites zijn die van windfinder.com, windguru, KNMI, Buienradar. Let dan op de combinatie van weerbericht, vaargebied, boot, bemanning en uitrusting. Windkracht 4/5 op een binnenwater is niet te vergelijken met windkracht 4/5 op het IJsselmeer of de Waddenzee. Laat je niet verrassen door het weer, hou bij onbestendig weer met kans op buien rekening met plekken om eventueel aan te leggen, bijvoorbeeld naar vluchthavens en bekijk alternatieve routes.

Check de vaarweginformatie

Op de website www.vaarweginformatie.nl kun je scheepvaartberichten, waaronder bijvoorbeeld belangrijke stremmingen, vinden voor je vaartraject. Niets is namelijk zo vervelend om na een lange vaartocht te stranden voor een brug of sluis die door welke reden dan ook niet bediend wordt volgens de normale bedieningstijden. Deze website geeft altijd de actuele stand van zaken. Ga naar "actuele berichtgeving" en dan naar "zoek". Vul je vaargebied en/of traject in en vink aan welke informatie je wenst, bijvoorbeeld "beperkte bediening" en "stremmingen". Bekijk goed of je gewenste traject bevaarbaar is en laat je niet verrassen.

Raadpleeg de almanak

Aan boord van onze zeiljachten vindt u de ANWB wateralmanak, deel 1 en 2. Deze geven heel veel informatie over varen in Nederland. In deel 1 staan de reglementen, waaronder het BPR, maar ook nuttige informatie over het varen op kanalen en meren, de grote rivieren, het IJsselmeer, de zeeuwse wateren en de Waddenzee. Belangrijk om door te lezen als je op water wilt gaan varen waar je niet bekend bent.

In deel 2 vind je alle gegevens over o.a. bedieningstijden van bruggen en sluizen, informatie over aanlegplaatsen, jachthavens, voorzieningen, specifieke lokale vaarinformatie, marifoonkanalen, aanlooproutes, waerstanden, havenkantoor etc. Het is heel belangrijk dat je deze informatie opzoekt voordat je een haven aanloopt, zeker als niet bekend met de situatie.

Knooppunten raadplegen

De website "varen doe je samen" geeft informatie over vaarknooppunten in heel Nederland, voorwal waar beroeps- en recreatievaart elkaar tegenkomen. Deze website beschrijft de knooppunten, geeft overzichtelijke informatie en laat aanbevolen vaarroutes zien. Kijk dus of je op je geplande route een knooppunt gaat passeren en lees de informatie goed door. "varen doe je samen" heeft ook een app, zodat deze knooppunten ook op je mobiel zichtbaar zijn, ook offline. Je kunt de app vinden op "varen doe je samen"

Navigatie voorbereiden

Het is fijn om direct na het uitvaren te weten hoe de situatie eruitziet en om bijvoorbeeld een kompaskoers te weten die je gaat varen. Dus is het verstandig om de waterkaart van tevoren goed te bestuderen (kijken naar vaargeulen, betonning, ondieptes etc.) en een kompaskoers uit te rekenen. (Via de kaart of via elektronische navigatie, GPS instellen, waypoints uitzetten) Zorg dat je genoeg kennis hebt van navigeren. Ook hier is de ervaring en kennis die je nodig hebt verschillend per vaarwater. Voor het bevaren van ruim vaarwater met getijden, is een gedegen kennis nodig van navigeren. Aan boord van onze zeiljachten vindt u een GPS kaartploter, IJsselmeerkaart 1810, Waddenkaart 1811 en Almanak deel 1 en 2.

Overzicht van belangrijke knooppunten Waddenzee

Een vaarwegknooppunt is een drukke locatie op de vaarweg waar sprake kan zijn van een verkeersonveilige situatie. Aan de hand van de aangegeven routes op de kaarten kun je zien hoe je deze knooppunten op een veilige en vlotte manier kunt passeren. Het zijn adviezen, geen verplichte trajecten: je kunt ook op andere manieren de knooppunten oversteken. Lees voor vertrek de teksten over de te passeren vaarwegknooppunten en bestudeer de kaarten. Dan ga je goed voorbereid op reis.

Voor het knooppunt

Den Oever - Oudeschild - Den Helder

klikt u op deze link: Den Oever - Oudeschild - Den Helder.

Voor het knooppunt

Kornwernerzand - Harlingen

klikt u op deze link: Kornwernerzand - Harlingen.

Voor het knooppunt

Harlingen - Noordzee

klikt u op deze link: Harlingen - Noordzee.

Voor het knooppunt

Vlieland - Terschelling

klikt u op deze link: Vlieland - Terschelling.

Voor het knooppunt

Ameland

klikt u op deze link: Ameland.

Voor het knooppunt

Lauwersoog - Noordzee

klikt u op deze link: Lauwersoog - Noordzee.

Voor het knooppunt

Lauwersoog - Schiermonnikoog - Eems

klikt u op deze link: Lauwersoog - Schiermonnikoog - Eems.

Voor het knooppunt

Delfzijl

klikt u op deze link: Delfzijl.

Plaatsen Waddeneilanden

Texel
Ameland
Terschelling
Vlieland
Contact
Andijk Zeiljacht Verhuur
Nieuwe Haven 5
1619 JW Andijk
Tel. 0653868689 / 0651070055
info@andijkjachtverhuur.nl